Visste du att när svenskar får uppge sina drömyrken hamnar författare väldigt högt upp på listan. I en undersökning från 2017 fanns projektledare, äventyrare och författare med i topplistan över vad vi helst skulle vilja arbeta med. Men hur kommer det sig? För samtidigt som allt fler vill skriva och ge ut en bok dalar försäljningen av böcker, och för de allra flesta blir det en väldigt dålig timpenning – för att inte säga en ekonomisk förlustaffär – att ge ut en bok. Drömmer alla om att bli nästa Liza Marklund och tjäna miljoner, eller känner de till den krassa verkligheten för de flesta författare men lockas istället av något annat?
Är det en vilja att få uttrycka sig som lockar? Varför räcker det i sådana fall inte med att skriva en blogg? Kanske ligger det fortfarande något magisk skimmer över den tryckta boken. Att få se sina egna ord i svart på vitt. En bok är något mer beständigt i en tid när mycket är digitalt och försvinner lika snabbt som det kom. Kanske är inte författardrömmen en dröm om att leva som författare, utan om att få skapa sina egna världar, få tid och utrymme för sina tankar och att göra något som lever kvar efter en själv.
I dag skriver vi inte längre för byrålådan, snarare sparas våra texter på hårddisken eller i molnet. Rent praktiskt är det enklare att både skriva och ge ut en bok i dag än det var för bara trettio år sedan. I princip alla har tillgång till en dator med ett ordbehandlingsprogram och med hjälp av print on demand kan man själv ge ut en bok. Tröskeln är inte längre så hög att ta sig över. Men själva hantverket, berättandet och språket, är detsamma som det alltid varit.