Har du skrivit en bok och är på väg att få den publicerad av ett förlag? Då kommer ni skriva ett avtal som definierar vad som gäller för hur intäkter med mera ska fördelas er emellan. Du behöver alltså ställa in dig på att du inte bara behöver vara författare, utan även affärsman. Detta för att säkerställa att villkoren blir rättvisa och att du inte blir lurad av förlaget.
Skaffa en agent och en notarius publicus
Det är alltid klokt att ta hjälp av en notarius publicus innan du skriver på ett kontrakt. Det är en särskild typ av jurist som går in och garanterar att avtalet har signerats korrekt. Så om motparten vid senare tillfälle vill hävda att andra villkor gäller kan du luta dig tillbaka på notarius publicus och ha ett mycket bättre utgångsläge kring att få rätt.
Det är även klokt att ha en agent som kan hjälpa dig i förhandlingar med förlaget. En agent ska representera dig och rådgöra kring om olika villkor är rimliga. Hur många böcker behöver du skriva innan avtalet slutar gälla? Är ersättningen rimlig i förhållande till din position på marknaden? Det är exempel på frågor en agent kan avgöra.
Vad innehåller ett bokkontrakt?
Som ny författare kommer du få sämre villkor än någon som är etablerad. Förlaget kommer behöva satsa mer på marknadsföring och löper större risk att stå med osålda böcker om du inte heter Jan Guillou eller Liza Marklund. Ofta innehåller den ekonomiska delen av ett bokkontrakt både en fast summa och en procentandel av försäljningen som alltså kommer vara låg för en debutant. Det är svårt att komma ifrån, så det du ska bevaka är istället hur länge kontraktet gäller. Din ambition här bör vara att första kontraktet ska vara kort så att du inte går med på dåliga villkor även för dina nästkommande fem böcker.