Om du drömmer om att skriva en bok, så är förarbetet ett viktigt delmoment för att lyckas. Förarbetet är ett upplägg över din bok – du gör en plan över vad du ska skriva. Här kommer tipsen på hur du skapar ett genomtänkt förarbete för att lyckas med ditt manus.
Förarbete
Det finns många som tycker att förarbete låter okreativt. Det roliga med att skriva är att kunna få skriva fritt utifrån det man visualiserar inom sig eller känner. När personer som aldrig gett ut en egen bok läser att flera av de stora författarna brukar börja med att göra ett förarbete, så är det många som tänker att de nog är lite mer konstnärliga, att de kan skapa i frihet. Men i verkligheten är det så att det är svårt att skriva en bok, särskilt en roman, utan ett förarbete. För att lyckas med ett projekt behöver man ha en plan.
Däremot är förarbetet inte okreativt, utan snarare en karta över vad som ska hända i din bok. Det finns någonting som heter Writer’s block, väggen, då en författare sitter framför sin dator och inte vet vad hen ska skriva. Skrivkramp. Orsaken till skrivkrampen är helt enkelt att man inte vet vart man är på väg. Det är just det som förarbetet handlar om: att du redan på förväg vet vem som är mördaren eller i vilken stad kärleksparet ska få varandra. Ett tips är att ta en whiteboard och brainstorma över din berättelse. Skriv ner alla idéer och rita bilder. Genom att använda en whiteboard får du mycket mer plats att skriva på. Du hittar din whiteboard på OfficeDepot, som har allt som du behöver som blivande författare.
Den röda tråden
Det som gör förarbetet så viktigt är att det hjälper dig att ha en röd tråd samt att undvika lösa trådar – det är sådant som läsaren tycker om. Den röda tråden innebär att du börjar på A och går vidare till B, C, o.s.v. utan att du råkar hoppa över någon viktig del eller att din berättelse inte håller ihop. Det hjälper dig att verkligen få in alla nödvändiga händelser, så att berättelsen känns trovärdig.
Förarbetet hjälper dig också att inte ha lösa trådar. En lös tråd är när du skrivit om någonting i din berättelse, men som sedan inte får en upplösning. Om du till exempel skriver om en tjej som går på en dejt, men aldrig berättar om hur det gick, så kan det vara en lös tråd som irriterar läsaren.
Du kan först göra ett allmänt förarbete över hela din berättelse, och sedan göra ett förarbete för vart och ett av kapitlen. Det är också viktigt att du gör ett förarbete över din huvudperson. Alla människor har en bakgrund samt styrkor och svagheter. En genomtänkt karaktär gör din roman mer läsvärd för läsaren.