I slutet av november varje år går Augustgalan av stapeln i Stockholms konserthus. Det är en festlig kväll för alla som älskar böcker. Deltagarna är finklädda och möts i dörren med en välkomstdrink. Efter prisceremonin bjuds det på mat och dryck. Bland deltagarna syns förstås författare, folk från förlagsvärlden, bibliotekarier och litteraturkritiker – men också helt vanliga bokälskare som är nyfikna på vinnarna eller vill ha en helkväll ägnad sitt intresse. För älskar man böcker är det här en fest utöver det vanliga.
Det prestigefyllda Augustpriset har delats ut i cirka 30 år. Kategorierna är Årets svenska fackbok, Årets svenska skönlitterära bok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Det är enbart svenskspråkiga böcker som nomineras till priset. På galan delas också Lilla Augustpriset ut. Det är en skrivtävling för ungdomar i åldern 16 till 20 år. En nyhet på galan är att Svenska Förläggareföreningen delar ut ett hederspris.
Namnet på priset kommer från August Strindberg, en av Sveriges mest uppmärksammade författare. Det var Svenska Förläggareföreningen som instiftade priset med tanken att de ville lyfta fram de bästa böckerna som kommit ut på svenska under det gångna året. En författare kan vinna mer än en gång och det är både etablerade författare och debutanter som nomineras till priset. Till de som har vunnit mer än en gång hör till exempel Torgny Lindgren, Kerstin Ekman och Susanna Alakoski. I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok ryms alltifrån ungdomsromaner till bilderböcker.
Det finns en jury för varje kategori och de nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna tillkännager dem i oktober varje år. I varje kategori finns också 21 elektorer. De är bokhandlare, litteraturkritiker eller bibliotekarier och är spridda över landet. De får sedan rösta på sin favorit och på så sätt utses vinnaren i varje kategori. Omröstningen är sluten.
Vissa författare har blivit nominerade många gånger. Till dem hör barnboksförfattaren och illustratren Eva Lindström som nominerats hela 11 gånger. Även Ulf Stark, Pija Lindenbaum och Anna-Clara Tidholm tillhör de barnboksförfattare som flera gånger nominerats till priset.
Augustpriset uppmärksammans mer för varje år, framför allt i boksammanhang där man aktivt arbetat för att nå ut till bokälskare via sociala medier. Speciella ambassadörer (vilka kan vara till exempel en bokbloggare eller bokinstagrammare) läser och recenserar de nominerade böckerna eller spekulerar i vem som kan tänkas vinna. Det gör att alla de nominerade böckerna, vare sig de vinner eller inte, får en extra försäljningsskjuts. Priset är därför av betydelse inte bara för äran och prispengarna, utan i form av ökad försäljning. Vinnaren i respektive kategori kan räkna med att hamna under julgranen i många bokälskares hem. Att intresset för tävlingen ökar ses även i antalet inkomna bidrag som stadigt stigit från omkring 50 böcker år 1990 till att nu ligga på en bra bit över 400 böcker. Det är många verk för juryn att ta ställning till.